s

Verfartikelen


dekkende en transparante verven
Het dekkend vermogen van een verf is afhankelijk van de pigmentering van het produkt. Hierdoor zijn er transparante en dekkende verven. Een kleine hoeveelheid pigment laat de ondergrond doorschijnen (transparant). Houtsoorten met een lage UV gevoeligheid, zoals iroko en meranti, kan men transparant en dekkend afwerken. Voor UV gevoelige houtsoorten, zoals western red cedar en vuren is het aan te raden alleen dekkende verven te gebruiken.
De onderhoudsinterval neemt bij transparante verven sterk toe 2-3 jaar. Bij dekkende verven is een interval haalbaar van 6 jaar.

donkere en lichte kleuren
Of men nu watergedragen verf toepast of oplosmiddelhoudende verf, donkere kleuren zijn over het algemeen kwetsbaarder dan lichte kleuren.
Een donkere kleur zal bij zonsbelasting sterker in temperatuur toenemen dan een lichte kleur. De donkere kleur zal dan ook sneller verouderen. Dus een hogere onderhoudsfrequentie tot gevolg.
Op temperatuurgevoelige ondergronden, zoals naaldhoutsoorten, zal een donkere kleur eerder kunnen leiden tot schade. Het zwel- en krimpgedrag van het hout neemt toe, waardoor verbindingen eerder open kunnen gaan staan.